Povijest Turopoljske trke


Povijest Turopoljske trke

Piše: Želimir Delač

 

Turopoljska trka vuče korijene iz sada već pomalo davne 1993. godine. Utemeljili su je gorički sportaši, entuzijasti i zaljubljenici u maraton, među kojima su prvi bili: Mato Bilić, Kiril Marinkov i Drago Lepen. Posebna podrška tada je stigla i od prvog župana obnovljene Plemenite općine turopoljske Zdravka pl. Lučića, dok je danas neizostavno ime u organizaciji trke i Franjo pl. Kos koji kao novi župan nastavlja s radom svojeg prethodnika.

 

Prve utrke kroz Turopolje mjenjale su dužinu i trasu. Bilo je tu trka od 21 km, 24 km, te 27 km. Tako je ova zadnja, koja se ujedno pojavila na prvom umjetnički oslikanom plakatu, išla sljedećom trasom: Stadion “Radnik” Velika Gorica – Velika Mlaka, Odra, Hrašće, Lukavec, Lomnica, Gradići, Kurilovec, Stadion “Radnik”.

 

Trka je godinama rasla, kako u pogledu broja trkača, tako i u pogledu sadržaja vezanih za samu trku i oko nje. U sklopu utrke polumaratona priključene su još dvije trke: trka građana i srednjškolaca, te učenička trka za osnovnoškolce od 1. do 8. razreda. Sastavni dio događanja oko trke postala je izložba plakata turopoljskih trka (u pravilu se održava tjedan dana prije trke), te Pasta Party, druženje dan prije trke u sklopu kojeg je moguće podignuti natjecateljske brojeve, odraditi Carboloading i uživati u glazbi i filmovima prošlih trka, koje se prikazuju na velikom video platnu.

 

 

Današnje Turpoljske trke postale su neizostavan dio turističke ponude grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, i centralni su sportski događaj ne samo za naše sportaše i maratonce, već sigurno i za veliku većinu stanovnika Velike Gorice i njezine posjetitelje, koji svake godine dolaze na trku u sve većem broju.

 

Pored glavnih organizatora trke – MK „Velika Gorica“ i Plemenite općine turpoljske treba svakako spomenuti i suorganizatore, a to su svake godine: Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice, Turistička zajednica Grada Velike Gorice te Stručni skup učitelja tjelesne i zdrastvene kulture osnovnih škola Velike Gorice. Svake godine tu su i pokrovitelji: Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica te medijski pokrovitelji – RVG, VG Report i Glasnik Tuorpolja.

 

Nakon jubilarne 10. trke u Velikoj Gorici je osnovan Maraton klub Velika Gorica, koji zajedno s Plemenitom općinom turopoljskom preuzima organizaciju, trke dobivaju nove prije spomenute sadržaje, prelazi se na međunarodni standard polumaratona od 21,097 km i trasu koja je zadržala današnji izgled.


 

Arhiva rezultata Turopoljske trke

27. Turopoljska trka 2019.

26. Turopoljska trka 2018.

25. Turopoljska trka 2017.

24. Turopoljska trka 2016.

23. Turopoljska trka 2015.

22. Turopoljska trka 2014.

21. Turopoljska trka 2013.

20. Turopoljska trka 2012.

19. Turopoljska trka 2011.